miercuri, 4 mai 2011

Sabin Cutas: "Modelul social european actual este incapabil sa mai asigure bunăstarea cetățenilor europeni"



Bruxelles, 04 Mai 2011,

      Europarlamentarul PSD+PC Sabin Cutaş a interpelat Comisia Europeană cu privire la acțiunile pe care aceasta le-a întreprins din ianuarie 2011 până în prezent pentru a îndeplini obiectivele de combatere a sărăciei și a excluziunii sociale din cadrul Strategiei Europa 2020. Întrebarea scrisă adresată executivului european are la bază datele din 2009 cu privire la riscul de sărăcie în Uniunea Europeană, centralizate de către Eurostat. În opinia europarlamentarului român, procentul de 22,4% pentru România demonstrează că modelul social european actual este unul defectuos, incapabil să mai asigure bunăstarea cetățenilor europeni, iar implementarea obiectivelor Strategiei Europa 2020 poate să constituie un pas important în direcția reformării acestuia.


Sabin Cutaş consideră că: "bunăstarea cetățenilor europeni reprezintă cel mai bun indicator pentru a măsura eficiența modelului social european. În 2009, 16,3% din populația europeană trăia sub risc de sărăcie, statele membre care au aderat la UE în 2007 cunoscând procente îngrijorătoare (21,8% în Bulgaria și 22,4% în România, conform datelor centralizate de către Eurostat). România este statul membru cu cel mai mare risc de sărăcie după Letonia. Din păcate, nu s-a reușit o estompare a inegalităților sociale produse după căderea regimului comunist, iar modelul social european, care a ajutat state cu o situație economică precară, nu reușește să mai producă aceleași efecte astăzi."

"Vorbim, pe drept cuvânt, despre un model social european în criză. Strategia Europa 2020 reprezintă un instrument puternic, prin care se dorește o reformă a acestuia. Platforma europeană de combatere a sărăciei și a excluziunii sociale din cadrul Strategiei are drept scop ameliorarea accesului la piața muncii, la protecție sociala și o utilizare mai eficientă a fondurilor europene. Având în vedere că intrarea în vigoare a propunerii era prevăzută pentru începutul anului 2011, am interpelat Comisia cu privire la pașii concreți pe care aceasta i-a înfăptuit până în prezent în realizarea acestor obiective. De asemenea, am cerut opinia Comisiei cu privire la acțiunile pe termen lung  necesare, atât la nivel european, cât și național, pentru atingerea unui nivel optim de bunăstare socială și pentru reducerea inegalităților sociale", a conchis deputatul european.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu