marți, 5 aprilie 2011

Sabin Cutaș: "Lansez un apel forurilor europene să acționeze pentru oprirea escaladării urii etnice și a separatismului teritorial"


Strasbourg, 05 aprilie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a condamnat, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, manifestările separatiste ale extremiștilor maghiari din Transilvania, susținute de către oficiali ai statului ungar și de către unul dintre vicepreședinții Parlamentului European, cerând sprijinul instituțiilor europene pentru a pune capăt acestui derapaj care promovează ura etnică. În același timp, deputatul european așteaptă o atitudine fermă din partea autorităților române, prin adoptarea de măsuri prevăzute de lege.

În cadrul luărilor de cuvânt din sesiunea plenară privind teme politice de actualitate, Sabin Cutaș a subliniat "în acest an, manifestările separatiste ale extremiștilor maghiari din Transilvania, organizate cu ocazia zilei naționale a Ungariei, au fost marcate de un radicalism îngrijorător, în special din cauza sprijinului și declarațiilor reprezentanților la vârf ai statului maghiar și a unuia dintre vicepreședinții Parlamentului European".

"Manifestările extremiste prilejuite de sărbătoarea maghiară din 15 martie pun în pericol, de la un an la altul, buna înțelegere dintre români și unguri. În acest context, gesturi provocatoare, ca recenta spânzurare simbolică de către un extremist maghiar a eroului luptei românilor ardeleni pentru drepturi naționale la 1848, nu fac decât să amenințe conviețuirea pașnică", a declarat eurodeputatul.

"Condamn cu fermitate aceste manifestări extremiste, cer autorităților române să treacă de la complicitatea politicianistă la măsuri prevăzute de lege și lansez un apel forurilor europene să acționeze pentru oprirea escaladării urii etnice și a separatismului teritorial într-o regiune în care rănile trecutului au șansa unică de a se închide sub semnul valorilor europene", a conchis Sabin Cutaș.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu