joi, 13 martie 2014

Sabin Cutaş: "Troica trebuie înlocuită cu un organism democratic"


Strasbourg, 13 martie 2014,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a criticat măsurile de austeritate impuse de Troică, structură formată din Comisia Europeană, FMI și Banca Centrală Europeană, în țările UE aflate în dificultate economică. El a cerut înlocuirea organizației cu un organism democratic și introducerea politicilor de creștere economică în cadrul programelor de ajustare.

Intervenția eurodeputatului român a avut loc ieri în contextul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind rolul și activitățile Troicii.


"Au trecut aproape patru ani de când primul program de ajustare impus de Troică a demarat în Grecia. Din păcate, măsurile de austeritate dictate de organizația tripartită au adus recesiune și majorarea datoriei publice și a șomajului în țările care au trecut printr-un astfel de program. Astăzi, șomajul în Spania atinge cote de peste 25%. În același timp, datoria publică a Greciei era de aproximativ 172% din PIB la finele lui 2013, față de 148% din PIB în 2010. Însăși Fondul Monetar Internațional a recunoscut, în iunie anul trecut, ca a subevaluat efectele negative ale măsurilor de austeritate impuse în Grecia", a subliniat Sabin Cutaş.

"Nefiind investită cu legitimitate democratică, Troica nu poate fi însă trasă la răspundere pentru acțiunile sale. De aceea sunt de părere că este necesară înlocuirea Troicii cu un organism nou, democratic si bazat pe legislația europeană, Fondul Monetar European și reformarea politicilor destinate țărilor în dificultate, prin includerea măsurilor de creștere economică și de susținere a datoriei publice", a conchis eurodeputatul român.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu