miercuri, 12 iunie 2013

Sabin Cutaş: "Noul mecanism de evaluare Schengen va pune capăt standardelor duble"


Strasbourg, 12 iunie 2013,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a declarat, în contextul dezbaterii privind Schengen, care a avut loc marți în Parlamentul European, că noile reguli în domeniu vor pune capăt standardelor duble cu care s-au confruntat România şi Bulgaria în încercarea de a adera la spațiul de liberă circulație. Noul mecanism de verificare Schengen va fi bazat pe criterii tehnice, valabile atât pentru statele membre cât şi pentru cele care vor să adere la această zonă.


Potrivit lui Sabin Cutaş: "Libera circulație a persoanelor este una dintre realizările cele mai concrete ale Europei unite, fiind totodată şi dreptul cel mai apreciat de cetățenii Uniunii, așa cum se arată într-un studiu al Comisiei Europene."  

"Cu toate acestea, am constatat cu stupoare că anumite guverne au reușit, timp de mai bine de 2 ani, să impună standarde duble şi să ridice bariere în calea aplicării unui drept fundamental. Astfel, România şi Bulgaria s-au confruntat în repetate rânduri cu schimbarea regulilor în timpul jocului", a declarat eurodeputatul român.

"Vreau să mulțumesc Comisiei şi colegilor din Parlament pentru eforturile depuse în vederea impunerii unor criterii uniforme în privința acquis-ului Schengen. Acestea vor fi valabile atât pentru statele care se bucură deja de apartenenţa la spațiul de liberă circulaţie, cât şi pentru cele care nu au aderat încă şi vor face referire la principii tehnice şi nu la sistemul de justiție, punând capăt discriminării şi consolidând încrederea reciprocă între membrii UE", a adăugat deputatul european.


"Salut acest mecanism de evaluare Schengen care va fi bazat pe reguli clare şi transparente şi va fi mai riguros şi în același timp mai corect decât sistemul în vigoare până în prezent", a conchis Sabin Cutaş.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu