vineri, 18 ianuarie 2013

Sabin Cutaş: „Încheierea Acordului comercial UE-Mercosur – o oportunitate pentru ambii parteneri”





Bruxelles, 18 ianuarie 2013,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru comerţ internaţional a Parlamentului European (PE), a declarat, ieri în plenul PE, că încheierea unui acord de liber schimb UE-Mercosur ar fi în beneficiul ambelor regiuni. El şi-a exprimat speranţa că întâlnirea inter-ministerială pe această temă, care are loc la sfârşitul săptămânii viitoare în Chile, va aduce un suflu nou negocierilor, având în vedere că acestea nu au progresat în mod semnificativ în ultimii doi ani şi jumatate. 


Intervenţia eurodeputatului român a avut loc în contextul dezbaterii privind stadiul relaţiilor comerciale dintre UE şi Mercosur.

 „Mercosur este al 8-lea partener comercial al Uniunii Europene. Exporturile către această zonă au înregistrat o creştere semnificativă în ultimii ani, Uniunea situându-se în 2010 pe primul loc, atât în topul partenerilor comerciali ai regiunii, cât şi în cel al investitorilor străini”, a declarat Sabin Cutaş.

Potrivit acestuia: „Încheierea unui acord comercial echilibrat şi echitabil cu această zonă, sinonim al unei mai bune integrări economice şi propice conchiderii Acordului de asociere, ar reprezenta o oportunitate pentru ambele regiuni. În acest context, relansarea, în mai 2010, a negocierilor asupra unui acord de liber schimb a fost binevenită. Acestea au înregistrat însă un progres limitat, în care s-au reflectat măsurile de tip protecţionist pe care anumite state din regiune au decis să le aplice.”

„Îmi exprim prin urmare speranţa că întâlnirea de săptămâna viitoare din Santiago de Chile se va situa sub semnul dialogului şi va permite găsirea unui compromis rapid asupra pilonului comercial al acordului”, a conchis Sabin Cutaş. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu