miercuri, 4 iulie 2012

Sabin Cutaş salută respingerea ACTA de către PE



Strasbourg, 4 iulie 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European, a salutat votul de astăzi, din plenul forului legislativ, prin care Acordul comercial anti-contrafacere a fost respins definitiv. El a subliniat că era inutilă așteptarea unei opinii a Curții Europene de Justiție privind compatibilitatea acordului cu drepturile fundamentale ale cetățenilor, deoarece textul conținea și alte neajunsuri.


478 de deputați europeni au votat împotriva ACTA, 39 de deputați au votat în favoarea acordul și 165 s-au abținut. O cerere formulată de Grupul Popularilor Europeni, care cerea amânarea votului, a fost respinsă de plenul Parlamentului European.

"Salut respingerea definitivă a Acordului comercial împotriva contrafacerii. Este prima dată când Parlamentul European se folosește de puterile obținute prin Tratatul de la Lisabona pentru a respinge un acord comercial internațional. Decizia Parlamentului European respectă dorința cetățenilor. Aceștia și-au manifestat în număr mare îngrijorarea față de un text care ar fi putut să le pună în pericol drepturile și care nu ar fi reprezentat o soluție la problema contrafacerii. Regret totodată faptul că Grupul Popularilor Europeni a decis să se abțină de la vot", a declarat eurodeputatul român.

"Am considerat inutilă amânarea votului în așteptarea opinii Curții Europene de Justiție asupra compatibilității Acordului cu principiile fundamentale. Textul conținea și alte neajunsuri, pe lângă cel legat de potențiala încălcare a drepturilor cetățenilor. Incluzând prevederi referitoare atât la contrafacere, cât și la pirateria pe internet, ACTA conţinea elemente ce ar fi trebuit să se regăsească în texte separate. De asemenea, țările cu cele mai mari incidențe ale fenomenului de contrafacere nu s-ar fi numărat printre semnatarele Acordului, ceea ce ar fi redus în mod semnificativ eficiența acestuia", a explicat deputatul european.

"Prin respingerea ACTA oferim un semnal puternic executivului european. Combaterea fenomenului de contrafacere este o necesitate, iar Comisia Europeană va trebui să vină cu o propunere mai solidă în acest domeniu", a conchis Sabin Cutaş. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu