miercuri, 13 iulie 2011

Sabin Cutaş a primit răspunsul CE cu privire la libertatea presei în România


Bruxelles, 13 iulie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a primit răspunsul la scrisoarea adresată Vice-președintelui Comisiei Europene în domeniul politicii privind mass-media, Neelie Kroes. Deputatul european consideră că poziția Comisarului oscilează între nevoia de acțiune la nivel european şi respectarea prerogativelor statelor membre în acest domeniu. În același timp, Sabin Cutaş apreciază inițiativa Comisiei de a institui un grup de experți care să examineze riscurile la adresa pluralismului şi libertății mijloacelor de informare în masă.


În scrisoarea către executivul european, europarlamentarul român atrăgea atenția asupra situației îngrijorătoare din mai multe state membre cu privire la nerespectarea drepturilor fundamentale ale presei, dând exemplul presei din România şi solicita o implicare mai mare din partea Comisiei Europene pentru protejarea libertății presei.

Potrivit Comisarului Neelie Kroes: "Libertatea de exprimare constituie unul dintre pilonii esențiali ai societăților noastre democratice, fiind înscrisă în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi în Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Exercitarea liberă şi independentă a activităților jurnaliștilor este unul dintre acești piloni. Comisia a apărat fără preget aceste drepturi şi valori fundamentale la nivelul Uniunii Europene şi va continua să le promoveze".

"Am adoptat deja unele inițiative importante în privința mai multor state membre pentru asigurarea respectării prevederilor Directivei privind serviciile media şi audiovizuale. În plus, consider că trebuie să continuăm această dezbatere la nivel european. Din acest motiv, intenționez să invit un grup restrâns de experți selectați în baza cunoștințelor, independenței şi experienței demonstrate ca analiști în domeniile pluralismului şi libertății mijloacelor de informare în masă, în vederea examinării riscurilor şi a modalităților de combatere a acestora, inclusiv în privința anvergurii unor acțiuni suplimentare la nivelul UE. Grupul va trebui, printre altele, să analizeze posibilele limitări ale libertății presei, inclusiv imixtiunea statului şi rolul şi independența autorităților de reglementare", se mai arată în răspunsul CE.

Comisarul european declară, de asemenea, că "împărtășește îngrijorările europarlamentarului român cu privire la evenimentele recente din mai multe state membre, evenimente care au evidențiat importanța perpetuă a libertății şi a pluralismului mijloacelor de informare în masă din UE, dar că, în final, "este de datoria exclusivă a statelor membre să asigure respectarea obligațiilor care le revin cu privire la drepturilor fundamentale".

Sabin Cutaş consideră că poziția Vice-președintelui CE, Neelie Kroes în ceea ce privește garantarea libertătii de exprimare a presei este oscilantă: "Pe de o parte, se menționează că problematica libertății şi pluralismului presei are o incontestabilă valență europeană, iar, pe de altă parte, se subliniază non-imixtiunea Comisiei în domeniul exclusiv al statelor membre."

"Totuși, inițiativele la care face referire Comisia sunt lăudabile. Grupul de experți ar putea oferi o perspectivă neutră din punct de vedere politic asupra gradului de libertate a presei din statele membre", a conchis deputatul european.

2 comentarii:

  1. Mihai Eminescu, omagiat in PE - corectati repede: s-a bucurat de un real succes si nu sa bucurat... Eminescu stia limba noastra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      va multumesc ca sunteti cititor al acestui blog si va multumesc si pentru remarca adusa. Insa cu parere de rau va raspund ca nu gasesc acel pasaj ca sa il corectez. Daca ma puteti ajuta cu titlu articolului si data v-as fi recunoscator.

      O zi cat mai buna si un gand frumos!

      Admin

      Ștergere