marți, 15 februarie 2011

Sabin Cutaş : "Este momentul ca factorii decizionali ai UE să acorde mai multă atenție nivelului de trai al oamenilor"

Strasbourg, 15 februarie 2011

      Europarlamentarul Sabin Cutaș a pledat, în plenul Parlamentului European, pentru o mai mare atenție din partea factorilor decizionali ai UE pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor confruntați cu dificultățile crizei și cu măsurile de austeritate ale unor guverne preocupate mai degrabă de propria stabilitate decât de bunăstarea contribuabililor. Sabin Cutaș a avertizat că evenimentele din Tunisia și Egipt nu reprezintă fenomene izolate, Uniunea Europeană fiind supusă riscului de a asista la manifestarea nemulțumirilor sociale și în interiorul său. Intervenția acestuia a avut loc în cadrul luărilor de cuvânt din plenul Parlamentului European privind teme politice de actualitate.
    
      În declarația sa, europarlamentarul român a salutat mișcările civice ale tunisienilor și egiptenilor ce au reușit să răstoarne două regimuri dictatoriale, consolidate de-a lungul câtorva decenii. "Preocupării pentru viitorul spațiului arab, de a cărui stabilitate depinde echilibrul global, trebuie să-i adăugam o grija mai intensă pentru starea cetățenilor, atât europeni, cât și din afara UE", a declarat Sabin Cutaș.
 
      "De la debutul crizei economice, au fost prioritare salvarea sistemului bancar-financiar și asigurarea echilibrului bugetar al statelor. Iată, însă, că povara recesiunii provoacă efecte imprevizibile, cu impact geopolitic major. În Tunisia si Egipt, creșterea prețului alimentelor și a șomajului a adâncit exasperarea provocată de regimurile dictatoriale. Lipsa de perspective și prezentul tot mai apăsator influențează și starea de spirit a cetățenilor din unele state membre, în special din estul și sudul UE. Cred că este momentul să se acorde mai multă atenție nivelului de trai al oamenilor, altfel riscăm să asistăm la manifestări neașteptate ale nemulțumirii unei populații căreia i se cer permanent sacrificii", a atenționat eurodeputatul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu