marți, 18 ianuarie 2011

Sabin Cutaş (INTA): "Acordurile cu țările exportatoare de lemn trebuie să respecte angajamentele UE de dezvoltare durabilă"




Strasbourg, 18.01.2011,

     Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru în Comisia pentru comerț internațional a Parlamentului European (INTA), a pledat luni, în plenul Parlamentului European, în favoarea clădirii unei industrii durabile din punct de vedere social și de mediu în țările semnatare ale Acordurilor de parteneriat voluntar pentru exportarea lemnului către UE. El a subliniat necesitatea implicării societății civile în monitorizarea implementării acordurilor, cu scopul de a evita corupția în sector. Intervenția lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul PE privind legislația în domeniul forestier.


     "Comisia Europeană a început procesul încheierii unor Acorduri de parteneriat voluntare cu țări care exportă lemn în Uniunea Europeană", a explicat europarlamentarul român.

      "În acest context, consider că este importantă elaborarea unei structuri de participare activă a comunităților locale, atât pentru monitorizarea punerii în aplicare a acordului, cât și pentru ameliorarea cadrului de guvernare din sectorul forestier, nu în ultimul rând cu scopul de a evita pe cât posibil corupția. Implicarea societății civile în procesul de elaborare a acordului cu Camerunul reprezintă un semnal pozitiv în acest sens. Totodată, măsuri concrete sunt necesare pentru continuarea acestui tip de dialog în toate țările semnatare", a declarat Cutaş.

      "Trebuie urmărită de asemenea clădirea unei industrii de lemn durabile din punct de vedere social și de mediu, inclusiv prin reducerea despăduririi și a degradării forestiere, în aceste țări. Acordurile trebuie să respecte angajamentele internaționale ale Uniunii Europene în ceea ce privește mediul și dezvoltarea durabilă", a conchis eurodeputatul român.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu